top of page
_GEH5872.jpg

OSTRON

I vårt basutbud presenterar vi de ostron som vi regelbundet tar hem varje vecka. Längre ned på sidan hittar ni vårt specialbeställningssortiment samt en översikt över reningsskalan.

huitres_legris-fisk-idag-6.jpg

Fine de claire?

Fine de Claire är en nivå i en kvalitetsbedömning. I bedömningen ser man på att och hur länge ostronet legat i en reningsbassäng, hur många ostron det ligger per m2, hur stor procent kött ostronet innehåller samt i originalbedömningen att det kommer från orten Marennes.
“Claire” är en bassäng med förbindelse till havet. Ursprungligen var det grunda dammar som användes till att utvinna salt som odlarna la ostronen i i väntan på leverans. Det var då man upptäckte att smaken blev behagligare och man fortsatte således att använda bassängerna.
“Fines” är den näst lägsta nivån i bedömningskalan.

Pousse en Claire
4 – 12 + mån i bassäng
1-5 ostron per m2

Spéciales de Claire
4-8 månader i bassäng
5-8 ostron per m2

Fines de Claire
3-6 månader i bassäng
12-15 ostron per m2

Huîtres de Claire
4 veckor i bassäng
antal upp till odlaren

Ja, du kan köpa Fine de Claire, det är ett vedertaget namn numera för en typ av ostron från Marennes-Oléron. Men våga fråga även vilken odlare och vilken art det är. Annars är det som att du köper ett vin, utan att veta vem som producerade det och vilka druvor som användes.

Övrigt

Öppna ostron

Ta fram en kökshandduk och en bra skärbräda. Lägg ostronet i den vikta handduken som skydd. Använd skärbrädan som underlag. Tryck in kniven cirka 2 till 3 cm i ostronets lås, vrid sedan om tills det knäpper till. Följ sedan ostronet sida med kniven och skär av muskeln som sitter ungefär i mitten. Var god öppna! Svårt att förstå i text, visst är det? Klicka här så kommer ni till en bra video på YouTube.

Hur är ett ostron färskt? Titta och lukta. När du öppnat ostronet så tittar du efter att det är vätskefyllt. Är det torrt kasserar du. Nästa steg är att lukta, det ska lukta friskt hav.

Hur är ett ostron färskt?

Förvaring och förberedelser

Om du ska preppa och öppna ostron innan dina gäster kommer så låt dom inte ligga öppnade mer än 2 timmar. Att öppna ostron och äta tillsammans är mycket trevligt och kul för dom som inte öppnat ostron tidigare.

Storlek?

Du har säkert sett “Oysters Gillardeau No.2” och undrat vad siffran står för? Det är helt enkelt vikten på ostronet, så här följer en tabell.
No.0 tres grand > 150 g
No.1 tres grand 111 – 150 g
No.2 grand 86 – 110 g
No.3 moyen 66 – 85 g
No.4 moyen 46 – 65 g
No.5 petit 35 – 45 g

Vilka har du provat?

□ Alienor
□ Bélon oeste
□ Boetes van Bretagne Cancale
□ Cap Horn
□ Cadoret
□ Chebooktook
□ d’Isigny
□ De Paimpolaise Large
□ Dixon Point
□ Du Cap Horn
□ Écaille d’Argent
□ Emeraude
□ FDC Vertes

□ Fijne tarieven van Favier

□ “Fine De Claire”

□ Fines de Bretagne

□ Gauloise

□ Geay
□ Geay Speciale
□ Gillardeau Speciale
□ hangende KYS Marine Speciale
□ Ireland finest
□ Irish Pearl
□ Isigny Specials
□ Klemmings Ostron
□ Krystale

□ La Paimpolaise

□ Le Gall

□ Legris

□ Le Petit Gamen

□ Maeilleure Blanche

□ Marennes Olèron

□ Muirgen
□ Noirmoutier
□ Normandi
□ Orust Shellfish
□ Pearls of Ireland
□ Perle Noire

□ Platte oesters
□ ”Pousse in Claire”
□ Prat Ar Coum Special / Fine
□ Roumégous
□ Scanfjord
□ ST Vaast Speciale
□ Tia Maraa
□ Trio Huitres
□ Tsarskaya
□ Utah Beach Specials
□ Zwarte parel Speciale

bottom of page